Sneeuluiperd - 'n inwoner van die berge

Sneeuluiperd - 'n inwoner van die berge
Sneeuluiperd - 'n inwoner van die berge
Anonim

Die sneeuluiperd is 'n dier wat krag, krag en adellikheid simboliseer. Sy habitat is hooglande. Dit is die enigste kat wat sy hele lewe hoog in die berge deurbring en selde na die vlaktes toe afsak. Irbis woon in 13 state geleë in Sentraal-Asië, hierdie getal sluit Rusland in. Die grootste aantal diere is in China geleë, in ons land is daar net sowat 150-250 individue.

Sneeuluiperd

In sy voorkoms en kleur is dit baie soortgelyk aan 'n luiperd, maar steeds kleiner in grootte. En die sneeu luiperd is sterker. Hierdie roofdier is bekend aan Rusland, want dit word gevind in Khakassia, die Krasnoyarsk-gebied, die Altai Republiek, Tyva en ander bergagtige streke. Van die hele katfamilie word sneeuluiperds as die mees bose, wreedaardigste en genadelose roofdiere beskou. Hul pels word hoog aangeslaan, vir een vel op die swart mark kan jy tot 60 duisend dollar kry, want daar is baie min sneeuluiperds oor. In alle lande waar hulle woon, word diere in die Rooi Boek gelys.

Die kleur van die jas is liggrys met donker kolle, wat die luiperd perfek laatkamoefleer tussen klippe en sneeu. In sommige opsigte is sneeuluiperds soortgelyk aan jaguars. Die gewig van 'n volwassene kan 100 kg bereik, die pels is baie dik, die stert is lank en donsig, dit help die dier om balans te behou en op die rotse te klim. Die sneeu luiperd is 'n uitstekende jagter, die lengte van sy spronge bereik 15 meter. Hy spring van 'n hoogte af en probeer om die slagoffer vol te maak en haar dadelik dood te maak. 'n Volwasse sneeuluiperd kan maklik 'n takbok hanteer, waarvan die gewig 2-3 keer sy eie sal wees.

dier sneeu luiperd

Die sneeuluiperd is 'n baie versigtige dier, en daarom het so min mense dit in sy natuurlike habitat gesien. Slegs voetspore in die sneeu spreek van sy teenwoordigheid. Irbis verkies om alleen te woon, die gebied vir jag is streng beperk, en nie 'n enkele dier gaan sy grense oorskry nie. 'n Sneeuluiperd aan die einde van die somer en herfs kan in 'n groep van 2-3 individue jag - dit is 'n wyfie met welpies.

Die belangrikste prooi van sneeuluiperds is hoefdiere: wildevarke, bergbokke, takbokke, skape, hertbokke. As dit moeilik is om prooi te vind, kan hulle grondeekhorings, voëls, pikas eet. In die somer eet luiperds benewens vleis gras. Die meeste groot katte gee 'n roepende brul uit, met behulp waarvan hulle met familielede kommunikeer, maar luiperds spin soos troeteldiere. Gedurende die roestyd miaau hulle bas.

sneeu luiperd van Rusland

Babas word gebore wat 'n halwe kilogram en 30 cm lank weeg. Die eerste week is hulle blind en heeltemal hulpeloos, maar dan begin hulle sien. In sy natuurlike habitat leef die sneeuluiperd tot 13 jaar, maar in gevangenskap kan dit 7 jaar leef.jare langer. Daar is 'n bekende geval toe een wyfie 28 jaar oud geword het.

In die 60's van die vorige eeu was die aantal sneeuluiperds minimaal. Stropers het honderde diere doodgemaak en hul velle op die swartmark verkoop. Toe besluit die regerings van al die state waar hulle woon om die jag van die sneeuluiperd te verbied. Vandag is dit onder beskerming, maar stropery bedreig steeds sy bevolking. Die aantal diere het aansienlik toegeneem vergeleke met vorige dekades. Daar is ongeveer 7000 sneeuluiperds in die natuur, en ongeveer 2000 in gevangenskap.Die sneeuluiperd is 'n simbool van baie Asiatiese stede, dit word uitgebeeld op die wapen van die stad Alma-Ata, asook Tatarstan en Khakassia.

Gewilde onderwerp